Insulinooporność w polskiej kuchni


Która z nas kobiet chociażby raz nie była na diecie. Niektóre mają dość silną wolę by na tej diecie pozostać, inne po kilkunastu dniach na ogół robią tzw. wyłam, który w konsekwencji prowadzi do powrotu na starą ścieżkę. Obecnie możemy poradzić sobie z tym problemem korzystając z tzw. „diety pudełkowej”. Jednak, gdy ma się do wykarmienia więcej niż jedną osobę zaczyna się pojawiać problem. Dlatego też warto zmienić swój styl życia i włączyć do diety całą rodzinę. Nasuwa się, zatem i kolejne pytanie jak to zrobić by się nie narobić, a i żeby rodzina była zadowolona? 


Czasem kłopoty z wagą wynikają jednak nie tylko ze złej diety, ale są wynikiem problemów zdrowotnych. Z insulinoopornoscią boryka się obecnie wiele osób (nawet wśród moich znajomych). Jak temu zatem zaradzić w momencie gdy jest to już „plaga dzisiejszych czasów”? 

Ostatnio wpadła mi w ręce publikacja Wydawnictwa Feeria „Insulinooporność w polskiej kuchni” autorstwa Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej, która zawiera w sobie odpowiedź na oba powyższe pytania. 


Osobiście jestem tą pozycją bardzo zafascynowana. Proponowane przez panie przepisy nie należą do wyjątkowo wymagających, a dodatkowo smakowo odpowiadają temu, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Największym bólem w dietach jest to, że przepisy wykluczają z naszego menu potrawy, za którymi później tęsknimy, a które mogą powodować, iż wrócimy do naszych nawyków szybciej niż zakładaliśmy. Chyba największy problem mają mężczyźni w średnim wieku, choć kobiety też (ja nie jestem wyjątkiem). Dla panów rezygnacja z kanapki z ulubionym smarowidłem czy też golonki na rzecz zdrowego jedzenia może stanowić nie lada problem. Moim zdaniem zaproponowane dania powinny przypaść do gustu nawet tym wymagającym. Dla panów również znajdą się potrawy, które powinny zadowolić ich podniebienia. 


Część przeznaczona przepisom kulinarnym poprzedzona jest rozdziałami dotyczącymi insulinooporności i jej mechanizmu powstawania, czy tak zwanym grzeszkom. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu rozdział dotyczący zmian stylu życia, a w nim, między innymi, sposoby na niejadka oraz sposoby na radzenie sobie ze stresem. 

Sam poradnik jest pięknie wydany. Szata graficzna oraz zdjęcia znajdujące się w części kulinarnej sprawiają, że ma się ochotę wejść do kuchni i wypróbować wszystko za jednym podejściem. Podoba mi się również to, że znajdziecie tutaj przepisy na śniadania, obiady, czy też desery, co pozwala ułożyć sobie jadłospisy. Jedyne czego mi zabrakło to może większej ilości przepisów na tak popularne teraz smoothie (choć znajdziecie cztery przykładowe). 

Ja już wypróbowałam kilka z przepisów i gorąco polecam oraz czekam na więcej. 

Pozdrawiam 
A.

Za egzemplarz recenzencki dziękujemy:




INFORMACJE O KSIĄŻCE 

Tytuł: Insulinooporność w polskiej kuchni 
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska 
Data wydania: 3 października 2018
Gatunek: zdrowie, medycyna 
Wydawnictwo: Feeria 
Liczba stron: 350 

Ocena Księgozbioru: 
9/10

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja wydawnicza. Warto mieć taką książkę kucharską na swojej półce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak sądzę, szczególnie gdy się ma wokół siebie osoby cierpiące na insulinooporność.

      Usuń

Copyright © 2014 Ksiegozbiór , Blogger
blog
blog